Ilmastonmuutoksen epäilemisestä vankilaan EU:ssa ?

Uudet, Europolille (Euroopan Unionin poliisi) myönnetyt valtuudet uhkaavat kansalaisten perusoikeuksia.

Asiasta uutisoi brittilehti Dailymail viime viikolla.

Europol eli Euroopan Poliisi on eurooppalainen tiedustelujärjestö ja poliisi.

Europolin upseerit nauttivat diplomaattista koskemattomuutta. Europoliin kuuluu 800 henkilön vahvuinen puolisotilaallinen poliisin iskujoukko EGF, European Gendarmerie Force.

Europolilla on eurooppalainen pidätysoikeus EAW (European Arrest Warrant), jonka mukaan kansalaisen saa siepata kotimaassaan ja kuljettaa ilman valitusmahdollisuutta vieraaseen maahan odottamaan oikeudenkäyntiä. Oikeutta vapautua takuita vastaan ei ole.

Europolilla on yli 650 työntekijää Haagin päämajassa. Kansallinen lainsäädäntö ei koske, rajoita eikä estä Europolin toimintaa.

Puolisotilaallisella EGF:lla ei vielä ole virallista statusta, mutta sen viralliseksi tarkoitukseksi ilmoitetaan jatkuva yhteistyö EU:n poliisivoimien kanssa. EU:n poliisivoimilla on sotilaallinen status ja täydet poliisin valtuudet.

Henkilökuntaa on kerätty Italiasta, Espanjasta, Romaniasta, Ranskasta ja Alankomaista. Euroopan komissio haluaa myös muuttaa vuonna 2002 perustetun oikeusyhteistyöelin Eurojustin syyttäjänvirastoksi, joka saisi vallan käyttää Lissabonin sopimuksen myöntämiä valtuuksia.

Euroopan Unionin tutkintamääräys EIO (European Investigation Order) sallii Europolin suorittaa tutkimuksia kansallisen poliisin ohitse. Valtuuksiin kuuluu epäiltyjen kuulustelu, pankki- ja yhteydenpitorekisterien (puhelin, internet jne) katkaiseminen ja tarkistaminen, sekä DNA-näytteiden ja sormenjälkien ottaminen ja luovuttaminen.

Kansallinen poliisi voidaan pakottaa tutkimaan tekoja, joita kansallinen lainsäädäntö ei pidä rikoksina mutta jotka ovat sitä EU:ssa. Yksi näistä rikokseksi katsottavista teoista saattaa tulevaisuudessa olla mm. ilmastonmuutoksen ja holokaustin epäileminen.

Kaikkien kansallisvaltioiden poliisivoimat eivät ole olleet innostuneita EGF:lle ehdotettujen valtuuksien suhteen.

Lissabonin sopimuksen 71 artiklaan vedoten halutaan perustaa myös sisäistä turvallisuutta valvova elin COSI (Committee on Operational Co-operation on Internal Security). COSI toisi yhteen Europolin, Eurojustin and Frontexin. Frontex on EU:n rajoja valvova virasto.

Käyttäjäkuva

Sitoutumaton vapaa ajattelija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu